Loading...
Hoe gaat het nog met Idoena?
Met spijt in het hart nam ieder van ons in mei 2016 afscheid van zijn of haar Idoena. Maar wie afgelopen jaren met Kerstmis of Pasen in een kerk van de Emmaüsparochie was, weet dat het niet helemaal het einde van een lang verhaal was. Al is Idoena niet meer het koor zoals we het ooit gekend hebben, toch zijn we blijven zingen (tot morgenvroeg…). Samen met heel wat oud-Idoenezen verzorgen we nog altijd met veel enthousiasme een kerstviering en een paasviering in één van de kerken van de Emmaüsparochie. Ook komen we elke eerste vrijdag van de maand samen in ons vertrouwde ‘kotje’ om bij drankje wat bij te praten. Alle oud-Idoenezen zijn van harte welkom op deze maandelijkse instuif en uiteraard ook om mee te zingen en musiceren met Kerstmis en Pasen. Uiteraard wordt er jaarlijks ook nog een reünie gehouden.

Voor meer informatie kun je altijd mailen naar info@idoena.be.
Idoenareünie 29 april
Elk jaar houden we een Idoenareünie: iedereen die ooit lid geweest is van het koor (of het nog steeds is) mag dan langskomen om eens bij te praten...
Dit jaar kozen we ervoor om met zijn allen samen te repeteren en het was een groot succes.
Enkele gekende Idoena-klassiekers klonken nog beter (en luider) dan ooit tevoren en ook de nieuwe liedjes die we zongen, klonken al snel geweldig.
Muziek maken, samen zingen en blijven zingen... Een avond die zeker voor herhaling vatbaar is...
Idoena
Beste sympathisanten van Idoena

De laatste jaren ging het ledenaantal van Idoena gestaag achteruit, het werd steeds moeilijker om nieuwe leden te vinden.

We hebben er alles aan gedaan om verder te gaan met Idoena, velen deden moeite om er toch nog een jaartje bij te doen, want misschien konden we toch nog genoeg leden werven...

Helaas hebben wij, als huidige leden van Idoena, moeten beslissen om Idoena, in de huidige vorm, stop te zetten.
Het was een zeer moeilijke beslissing, die we met heel veel pijn in het hart genomen hebben, maar we willen graag op een mooie manier afsluiten.

We zingen nog twee vieringen in Sint-Willibrord waar we heel graag velen van jullie zouden zien: op zondag 27 maart om 10.30u is er onze paasmis en op zaterdagavond 30 april om 18.30u is het de laatste Idoenaviering.

Daarnaast zijn de ex-idoenezen ook van harte welkom op de reünie op vrijdagavond 29 april. Natuurlijk zullen we ervoor zorgen dat de reünie blijft bestaan, ook de volgende jaren.

Hoe de toekomst er precies zal uitzien weten we nog niet. Het zou kunnen dat we toch nog enkele beperkte initiatieven op poten zetten (bijvoorbeeld een gelegenheidskoor voor Kerstmis of Pasen, of misschien andere gelegenheden om samen "iets" te doen), maar wat precies en hoe we dat praktisch aanpakken, daarover wordt er nog grondig nagedacht. Voorstellen zijn altijd welkom, we zoeken uit wat haalbaar is.

Tot slot willen we jullie nog heel erg bedanken voor alles wat jullie voor Idoena gedaan hebben: van het hartelijke applaus na elke viering, tot de hartverwarmende reacties na een concert. Zonder jullie was Idoena nooit kunnen worden wat het nu is.

- In naam van alle leden van Idoena
Joke Dumarey
Voorzitter Idoena
Binnen de Minuut
Zaterdag 6 februari hebben we in de lichtmis gezongen. Zoals (bijna) na elke mis, die we zingen, ging er een après door.
Deze maand was het de activiteit: binnen de minuut. De bedoeling was dat de verschillende opdrachtjes zo goed en zo snel mogelijk, weliswaar binnen de minuut, werden uitgevoerd.
Er zat veel variatie tussen de verschillende opdrachten: drie ballonnen in de lucht houden, lepels in glazen krijgen, m&m’s verplaatsen d.m.v. een rietje,… . Het was heel mooi en grappig om elkaar bezig te zien. Ieder groepje had zijn eigen strategie/techniek en voerde de opdracht soms op een totaal andere manier uit.
De punten werden geteld en uiteindelijk kwam er een winnend team uit de bus namelijk Jonas en Grietje.
Na nog wat nababbelen en opruimen, sloten we de avond af.

Julie
Familierepetitie 2015
Op vrijdag 20 november werd onze repetitie naar goede gewoonte opnieuw opengesteld voor alle nieuwsgierige vrienden en familieleden. Vanwege de grote opkomst ruilden we het aquarium in voor het middenblok van de kerk en gingen we onder leiding van onze dirigente Anjelien aan de slag met het inoefenen van de liedjes voor de december- en Kerstmis. Om iedereen gelijke startkansen te geven, begonnen we de repetitie met een nieuw liedje: ‘A song is like an apple’. Na wat geworstel met de tekst (was het nu ‘doctor’ of toch ‘doctors’?) slaagden we erin om het liedje onder de knie te krijgen en begonnen we aan het echte werk: de voorbereiding van de mis.

We werden voor één keer opnieuw versterkt door onze oude, vertrouwde gitarist Pieter. Onze drummer Michiel zorgde dan weer voor nieuwe klanken met behulp van onze nieuw aangekochte ritme-instrumentjes. Een extra paar zangers en zangeressen lieten ook het koor voller klinken. Een erg aangename gewaarwording, zeker bij de mannen (die opeens meer dan verdubbeld waren in aantal).

Onze zoetgevooisde stemmen klonken echter niet alleen goed tijdens het zingen, maar waren ook aanwezig tussen de liedjes door. De sfeer was immers erg goed en velen van ons hadden elkaar ontzettend veel te vertellen. Nochtans was ook daarvoor tijd en ruimte voorzien. Toen de repetitie rond 22u op z’n einde liep, trokken we immers met z’n allen naar de kleine POC (AKA Wilbert) voor een hapje en een drankje. Ook ouders en vrienden bleven nog even plakken en konden proeven van de echte idoenasfeer. Hopelijk smaakte deze naar meer en kunnen we volgende week zeker 2 extra leden verwelkomen!

Sarah
Idoenaweekend 2016
Op vrijdag 30 oktober vertrokken we met z’n allen naar Schoonaarde om daar te genieten van een spetterend Idoenaweekend. Gepakt en gezakt trokken de meesten naar het Brugse station om van daaruit te treinen naar de deelgemeente van Dendermonde. Wonder boven wonder heeft deze Oost-Vlaamse gemeente zelfs een eigen station. Met de zaklamp in de hand ging het van daaruit naar de Bivakhoeve.

In de hoeve zat de sfeer er meteen goed in. Nadat alle matjes en matrassen over de ietwat koele zolder waren verdeeld, kon het weekend echt beginnen. De eerste weekendbrief was zeer mysterieus, maar enkelen hadden meteen door dat de boekenreeks Divergent in de praktijk zou worden gebracht. Door verschillende uitdagingen (geblinddoekt parcours, kruiwagentje, verhaal navertellen) werden de wieteco’s en Idoenezen ingedeeld in de groepen zelfverloochening, vriendschap, oprechtheid, onverschrokkenheid en eruditie net als in de boekenreeks. Gelukkig werden we niet zoals in het verhaal voor de rest van het weekend gescheiden, maar werden de groepsverdelingen enkel gebruikt om de leden ervan de tafel te laten dekken, de tafel te laten afruimen en af te laten wassen. Na een geslaagde avondsnack was het voor sommigen tijd om naar boven te gaan. Sommigen bleven bij een drankje nog even beneden verpozen.

Zaterdag zetten we de morgen in met een leuke ochtendactiviteit. Eén probleem was dat er bij elk team een mol zat en zowat iedereen behalve de mol zelf, werd op een bepaald moment verdacht gemaakt. De activiteit bestond uit heel wat deelactiviteiten. Zo leerden we dat augurk en speculaas niet zo’n geslaagde combinatie is, een mol zelfs een gewonnen stoelenrace toch nog kon verpesten en dat stratego met een mens als vlag tot vreemde situaties kan leiden.

Na de middag was het moment van het weekend gekomen. Anjelien mocht Joke Wouters omdopen van een wieteco tot een echte Idoenees. We leerden dat een menselijke piano echt goed klinkt. Joke leerde al heel wat Idoenageschiedenis bij door alle namen van de peters en meters van de weekendgangers te moeten opnoemen. Bij de gemeenschappelijke doop moeten normaalgezien alle mensen, die gedoopt worden samen één opdracht uitvoeren. Aangezien Joke Wouters de enige dopeling was, moest er dus voor een oplossing gezorgd worden. Ook hierbij kwam de rijkgevulde Idoenahistorie ter sprake. Joke moest een bepaalde situatie naspelen voor de hele groep waardoor moest blijken over welke oud-Idoenees het ging. Bij iedere geraden persoon, kwam er iemand extra in het team van Joke en na verloop van tijd had ze de volledige Idoenagroep voor zich gewonnen. Vanaf dat moment kon ze zich een echte Idoenees noemen en dan was het tijd om aan tafel te gaan.

Na een zeer lekker avondmaal trok iedereen naar buiten voor het avondspel. In onze Divergent-groepjes zochten we met de zaklamp in de hand naar verborgen boodschappen, die ons uiteindelijk naar een lekkere zak snoep brachten. Uiteraard werd die onder alle leden verdeeld. Na deze avondactiviteit gingen enkele mensen naar bed, maar de meesten bleven zitten om een herwerkte versie van het spel Weerwolven te spelen.

Op zondag maakten we nog even tijd voor een bezinning. Daarin lieten we elkaar weten wat onszelf echt gelukkig maakt, waarna we genoten van een lekker aperitief en zelfgemaakte hamburgers. Hierna was het alweer tijd om huiswaarts te keren. ’s Avonds kropen we als vanouds met de benen onder tafel op restaurant om al etend wat te kunnen nagenieten.

Bedankt aan iedereen, die dit weekend mogelijk maakte!Jonas Dumarey
Eerste opendeurrepetitie
De eerste opendeurrepetitie was een succes! De volgende opendeurrepetitie komt er ook snel aan. Ben je 16 jaar of ouder en zing je graag of speel je een instrument? Dan ben je welkom op 18/09 om 20.30u in de kerk van Sint-Willibrord! Be there!
Startdag
We zijn het jaar weer goed begonnen met het evalueren van het voorbije werkjaar en het verdelen van taken voor het toekomstig werkjaar. We vliegen er in, patat!
Mijn eerste kamp bij Idoena
Op donderdag 9 juli vertrokken wij met 10 op kamp. Later op kamp kwam Noémie ook nog af. Wij spraken 's morgens af om samen de trein te nemen naar Luik, om van daaruit de bus te nemen naar Houffalize, en uiteindelijk met de auto gevoerd te worden naar onze kampplaats. En toen we aankwamen, was ik enorm onder de indruk. Het was er ongelofelijk mooi, de mensen waren zeer vriendelijk en gastvrij, en het weerbericht was veelbelovend! Ik had persoonlijk wel stress, het was mijn eerste kamp, en ik kende iedereen nog niet even goed.
De eerste dag verliep rustig, maar de dag erna begonnen de activiteiten, gemaakt door 2 leden. We deden een toffe dinosaurusquiz, speelden wilde waterspelletjes en hadden een rustgevende avond met kaarslicht, ontspannende muziek en een wellness-sessie. Maar voor mij was het hoogtepunt van het kamp toch de dagtocht. We zijn hierbij langs de 2 Ourthes (Ja, er zijn er 2) gaan wandelen, terwijl we genoten van de mooie natuur. Ook het weer was ons opnieuw goedgezind, met enkel 's morgens een paar druppels. Ik ben heel blij dat ik mee was op kamp, de activiteiten waren ongelofelijk tof, en de groepssfeer zat elke dag beter en beter. Afwezigen hadden echt ongelijk :)

Joke W.

Toekomstplannen van Idoena
Jongerenkoor Idoena bestaat intussen 45 jaar en één van onze toekomstplannen is om jongeren vanaf 11 à 12 jaar (vanaf zesde leerjaar) mee te laten zingen, musiceren en genieten in Idoena.

De repetities op vrijdagavond laten we doorgaan in twee leeftijdsgroepen:
19u30 - 20u30: repetitie voor jongere groep (6e leerjaar t.e.m. 3de middelbaar)
20u40 - 22u15: repetitie voor oudere groep vanaf 15 à 16 jaar (4e middelbaar)
22u15-...: iets drinken in ons lokaal (voor oudere groep)

In de missen die we verzorgen elke eerste zaterdag van de maand, worden enkele liedjes gezongen door de jongere groep, enkele door de oudere en enkele door beide groepen samen.

Op die manier blijft er ook meer tijd over om liedjes in te oefenen voor een concert, want meer concerten geven is ons tweede toekomstplan. Ons repertoire zal worden aangevuld met nieuwe muziek speciaal geselecteerd voor deze concerten.

Graag willen we vragen dat iedereen die geïnteresseerd is, een mailtje stuurt naar info@idoena.be met contactgegevens en de leeftijd van de jongere en het instrument dat hij of zij eventueel bespeelt.
Ons volledige voorstel kun je trouwens via de volgende link nog eens nalezen:
https://drive.google.com/file/d/0ByfPpryaH2-melVNejFQX2hBMUU/view?usp=sharing
Idoena vzw
Een terugblik op onze voorstelling
Na 2 jaar hard werken en heel wat extra repetities in de laatste week, was het eindelijk zover. Onze voorstelling op 11 - 12 april kwam eraan en het werd niet zomaar een voorstelling. Twee weken voordien hadden we nog enkele twijfels of we wel voldoende kaarten zouden verkopen, maar onze vrees bleek volledig onterecht. De zaal zat immers twee keer afgeladen vol. Ook de voorstelling zelf verliep uitstekend. Een volledig perfecte voorstelling geven is natuurlijk onmogelijk, maar aan de reacties van het publiek zagen we dat het goed zat. Er werd gelachen bij de komische stukken, gehuild bij de meer emotionele stukken en zowel de muziek als het toneel vielen duidelijk in de smaak. Hierdoor werd het ook voor ons echt genieten en konden we ons volledig smijten in de voorstelling die eindigde met een prachtige Nederlandstalige vertolking van het Zweedse nummer "Gabriella's Sang". Hierop volgde een daverend applaus van ons publiek en we kregen zelfs een staande ovatie die echt deugd deed. Ook na onze voorstelling kwamen er tal van mooie reacties binnen, waarvan ik er enkele hieronder opsom. Alvast heel erg bedankt aan iedereen die aan de voorstelling heeft meegewerkt en aan iedereen die is komen kijken naar onze voorstelling of ons gesteund heeft. Wij zijn ontzettend blij om te zien dat Idoena op zoveel trouwe supporters kan rekenen.

Beste Idoenezen,

Ik ben papa van 2 gewezen idoenezen. Ik heb gisteren jullie muziek en theaterstuk gezien. Prachtig! Ik werk 30 jaar in de gehandicaptensector en wat jullie brachten was zo herkenbaar, ontroerend mooi. Nogmaals proficiat.

Hartelijke groeten,

Rik Beernaert

Een dikke proficiat met jullie voorstelling!!! We hebben genoten!

Ade D’Haene

Proficiat met jullie zeer geslaagde voorstelling!

Tine Jonckheere

Dikke proficiat met jullie voorstelling. Het was ontroerend, het was mooi, het was goed, het was af! Top!

Sabor De Aragon

Wij zijn gisteren naar de voorstelling geweest. Deze was fantastisch en zeker de 130km waard. Wij bewonderen de inzet van deze jongeren en ook de aanpak, creativiteit en inzet, zang en acteertalent zowel voor als achter de schermen. Een dikke proficiat vanuit Vlaams Brabant

Patrick Leblicq
Doe het lekker allemaal zelf!
Naar goede gewoonte verzorgden we ook zaterdag (28/2) weer een mooie mis. Na de mis gingen de idoenezen nog wat langer ‘samen onderweg’. Joke Du. en Niels hadden immers een leuke activiteit voor ons in petto, die ‘een beetje wel en een beetje niet actief’ zou zijn. Nieuwsgierig vulden we eerst onze hongerige magen, waarna we onszelf in groepjes verdeelden. Tot onze verbazing mochten we zelf onze activiteit in elkaar knutselen. Elke groep bedacht verschillende opdrachten waarvan ze dachten dat ze ze zouden kunnen winnen. De helft van die opdrachten moesten iets te maken hebben met water drinken. Vol enthousiasme begonnen we eraan. En zoals het een goede idoenees typeert, konden we natuurlijk niet anders dan ook de spelleiding in het werk te steken. Zo maakten zij een echte metal-quiz en bekeken ons volledige repertoire om uit te zoeken welk liedje als eerste in onze map zit bij een bepaalde letter. Wanneer alle opdrachten bedacht waren, kon de wedstrijd pas echt beginnen. We wrongen onszelf in bochten om het POC te overbruggen met zo weinig mogelijk handen of voeten die de grond raken en verloren onze stem volledig terwijl we de andere groepen probeerden te saboteren bij het afleggen van een geblinddoekt parcours. Veel gelach, plezier en ettelijke liters water later kreeg de winnende groep een prachtige prijs: een flesje water!
Sarah
Voorstelling 'Overstemd'
Iedereen is welkom! Bestel je kaarten nu!
Driekoningentocht
Zoals elk jaar organiseerden wij met Idoena een driekoningentocht voor het goede doel. Dit jaar kozen wij om De Nieuwe Notelaar te steunen. Dit is een afdeling van de organisatie Ons Huis in Brugge die ondersteuning biedt aan volwassen personen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (of NAH). Dit zijn mensen die in de loop van hun leven door een traumatische gebeurtenis een blijvende hersenbeschadiging hebben opgelopen. De Nieuwe Notelaar helpt hen om op zoek te gaan naar een nieuwe, zinvolle invulling voor het leven. Ze organiseren dagbesteding voor de bewoners van het tehuis en voor dagcentrumdeelnemers.
Om geld in te zamelen voor de Nieuwe Notelaar hebben wij na de mis nog drie liedjes gezongen in de kerk en daarna trokken we op tocht met de fiets langs huizen van Idoenezen om te zingen. Overal werden wij hartelijk onthaald met o.a. tomatensoep met balletjes, broodpudding, zelfgebakken taartjes, pompoensoep,… In ruil vulden wij de woonkamer met verzoeknummertjes. Op de laatste halte kregen we een chocomousse met één boon in. De gelukkige onder ons die de boon vond was Elisa dus volgend jaar eindigt de tocht bij haar thuis. De mensen waren dit jaar zeer vrijgevig, want we zamelden maar liefst €536,52 in voor het goede doel. Iedereen bedankt voor de steun!! We bezorgen deze bijdrage zo snel mogelijk aan de Nieuwe Notelaar en hopen dat zij hiermee mooie projecten kunnen verwezenlijken.
Vrolijk kerstmis en een gelukkige nieuwjaar!
Heel veel kerstwensen lijken sterk op kerstbomen: ze zijn afgezaagd.
Daarom wensen wij jou een niet-afgezaagd jaar boordevol mysterie en onvergetelijk momenten!

Idoena
Sinterklaas & de Groote herdenkingsquiz
Op 6 december was het weer zover. De goedheilige man Sint Nicolaas was helemaal vanuit Spanje naar ons land gekomen. In Idoena konden we dat uiteraard niet zo maar laten passeren. Daarom dat enkele enthousiaste Idoenezen een volledige decembermis rond sinterklaas in elkaar hadden gestoken. Niet alleen kwamen de cadeautjes hierbij uitgebreid aan bod, maar ook de sinterklaasliedjes en het paard van sinterklaas mochten absoluut niet ontbreken. Na de viering besloten ik en Bert het dan weer over een andere boeg te smijten. 100 jaar geleden brak immers de eerste wereldoorlog uit en we vonden dat we zo'n gelegenheid niet zomaar mochten laten passeren. Vandaar dat we ter herdenking van de eerste wereldoorlog (ook wel "Den Groote Oorlog" genoemd) een Groote herdenkingsquiz in elkaar gestoken hadden. Om ons thema extra kracht in te zetten, heb ik nog voor de quiz begon het soldatenuniform van mijn vader aangetrokken en zo konden we gewapend met een heel arsenaal aan vragen ten strijde trekken. En dat er hevig gestreden werd, zullen we geweten hebben. Het werd een nek-aan-nekrace tussen de drie ploegen RIP, de zandzakjes en de kleine winst. Uiteindelijk bleek het offensief van de zandzakjes het meest succesvol en moest RIP nipt het loodje leggen ten opzichte van kleine winst die met een miniem verschil verdienstelijk tweede werd. Zo zie je maar ploegnamen zijn niet altijd lukraak gekozen.

Jeroen
Halloweenweekend 2014
Op vrijdagavond 24 oktober verzamelden we met een grote groep Idoenezen en Wieteco’s aan het station van Brugge om af te zakken naar ons weekendhuis ‘De Raap’ in Lokeren. Zoals elk jaar werd er al van weken voordien reikhalzend naar het Idoenaweekend uitgekeken, maar dit jaar was toch iets specialer dan de vorige jaren. Door het wegvallen van het kamp, was er des te meer interesse. Met een 25-tal leden kwamen we aan in het regenachtige Lokeren, maar dat kon de sfeer niet drukken. Meteen werd er uitgeladen en ging iedereen op zoek naar een slaapplaats. Na wat gepuzzel met de matjes was het tijd voor de avondactiviteit. De weekendleiding had heel wat materiaal mee om ‘het halloweenweekend’ te doen slagen. Met pompoenen, een zelfgemaakte heks en een gezongen griezelverhaal kwamen we nog meer in de sfeer. Om alle griezeligheid door te slikken, kregen we heerlijke hotdogs a.k.a. afgehakte vingers in en broodje voorgeschoteld van de koks. Nadien kozen enkelen ervoor om hun energie te sparen voor de volgende twee dagen, maar de meesten bleven nog wat zitten om tot in de late (of vroege) uurtjes te genieten van elkaars gezelschap en de bijbehorende drank en gezelschapsspelletjes.
Zaterdagmorgen stond er uitzonderlijk een zangrepetitie op het programma. Aangezien we heel wat vieringen voor de boeg hebben en er volgend jaar ook een concert staat gepland, kwam de repetitie zeker niet ongelegen. Na de middag was de tijd gekomen om de Wieteco’s om te dopen tot heuse Idoenezen. Michiel kreeg van Ilse onder andere de opdracht met behulp van keukenmateriaal een cartoon te begeleiden met een bijhorende drumsessie. Ook mocht hij ontdekken hoe het voelt om een ei te pletten in zijn broek. Linde werd in Griekse stijl opgeleid door Anjelien. Ze moest bijvoorbeeld bij een schreeuwende groep Idoenezen de leden uit elkaar proberen te houden. Nele liet Leonie eerst een lachsessie leiden. Hierna moest Leonie het schilderen van een ziekenhuis met haar voet en het luisteren naar een sprookje combineren, wat niet zo gemakkelijk bleek te zijn.
Linde, Michiel en Leonie waren op dat moment nog steeds geen volwaardige Idoenees. Hiervoor moesten ze eerst nog de gemeenschappelijke doop ondergaan. Na een make-over gingen ze op stap om verkleed als monsters van deur tot deur te gaan schooien. De buit werd verdeeld onder de Idoenezen en de drie voormalige Wieteco’s mochten zich van dan af aan eindelijk Idoenezen noemen. Na de gemeenschappelijke doop konden we genieten van heerlijke spaghetti. Hierna was het ook voor de andere Idoenezen de tijd om nog wat van de halloweensfeer te genieten. In verschillende groepen kleedden we ons eigen kamp in en joegen we iedereen de stuipen op het lijf. Uiteraard werd er hierna nog heel wat nagepraat. Aangezien we door de uurverandering toch een uur wonnen, bleven er heel wat mensen langer op (veel langer dan dat uurtje uiteraard).
Met kleine oogjes stond iedereen zondag paraat om aan de laatste dag te beginnen. Na een stevig ontbijt was het tijd voor de bezinning. Iedereen kon en mocht zijn eigen angsten opschrijven. Na de overheerlijke pitamaaltijd, was de tijd gekomen om aan de opkuis te beginnen. Vele handen maken licht werk en in een mum van tijd waren de zalen opnieuw zo mooi als hoe ze waren toen we aankwamen. Hierna was het tijd om huiswaarts te keren. ’s Avonds genoten we nog in de Carlito’s van een heerlijk avondmaal en konden we gelukkig terugkijken op een geslaagd weekend.
Bedankt aan iedereen die dit weekend heeft mogelijk gemaakt!
Jonas
Ik vind idoena leuk omdat …
Na een succesvolle startdag en een leuke kennismakingsrepetitie volgde op zaterdag 4 oktober dan onze eerste misviering en onze kennismakingsactiviteit. De misviering zat alweer vol toffe nummers en na een schitterende eerste lezing over Belle en het beest kon het gewoon niet meer stuk. Na de mis begonnen we dan ook vol goede moed aan de wandeltocht die Anjelien als kennismakingsactiviteit had voorbereid. Al ging het niet om een gewone wandeltocht, want er was een complete vragenlijst opgesteld en aan elk kruispunt moesten we een vraag beantwoorden over iemand uit Idoena. Dat kon over de leukste reis, lievelingssport, -eten, -boek, -film, -reeks, maar ook over wat iemands hobby’s zijn of wat iemand bijvoorbeeld totaal niet leuk vindt. Een heleboel vragen dus en alhoewel we heel wat vragen juist hadden, zaten we er toch een paar keer serieus naast. Zo twijfelden we op het eerste kruispunt in Sint-Michiels over de lievelingsboekenreeks van één van de alten. Het gevolg was een fout antwoord en een opdracht met als thema “Ik vind idoena leuk omdat …” Daarna kwamen nog heel wat leuke vragen, opdrachten en ten slotte een eindronde in ons kotje met nog heel wat extra vragen plus een leuke prijs in de vorm van popcorn voor iedereen. Zo heeft iedereen weer een leuke avond beleefd en is het jaar van jongerenkoor idoena weer goed gestart met een mooie viering plus een supertoffe kennismakingsactiviteit.
Gezocht: zangers en gitaristen!
Het nieuwe werkjaar is begonnen. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe leden. Wij zijn dus nog op zoek naar jongeren die een liefde hebben voor muziek. Dus zing jij graag? Of speel jij graag gitaar? En ben je daar bovenop ouder dan 16 jaar. Kom dan zeker eens langs op onze vrijblijvende opendeurrepetitie op vrijdagavond 12 september in de kerk van Sint-Willibrord (K.K. Theodoorstraat 2) tussen 20.30u en 22.00u. Bij ons kan je je zangtalent in groep volledig laten open bloeien en zelfs nog verbeteren. Ook kan je bij ons je samenspel capaciteiten voor gitaar verbeteren. Speel je een ander instrument dan gitaar: ook jij bent welkom! We schrijven voor jou speciaal een nieuwe partituur zodat ook jij kan meedoen. Kom af en je zal met open armen ontvangen worden!
Samenwerking conservatorium
Met trots kunnen wij jullie mededelen dat jongerenkoor Idoena een samenwerking aangaat met het Stedelijk conservatorium van Brugge. Dankzij deze samenwerking kunnen studenten van de middelbare en de hogere graad een vrijstelling krijgen van de school voor de cursussen samenspel, ensemble en koor. Concreet wil dit zeggen dat zangers, zangeressen en gitaristen vanaf 16 jaar zich kunnen aansluiten bij jongerenkoor Idoena om samen met ons te repeteren op vrijdagavond in plaats van de lessen te volgen aan de muziekschool in Brugge.

Wij verwelkomen jullie met open armen vanaf september. Onze opendeurrepetities vindt plaats op vrijdag 12 september om 20.30u. We kunnen jullie een leerrijk jaar vol plezier, sfeer en nieuwe vrienden garanderen!
Een vakantie vol instuiven en activiteiten
Het is al een tijdje geleden dat er nog een blog werd geschreven. Het is immers vakantie voor iets. Maar met de opendeurrepetitie in het vooruitzicht, kan het geen kwaad om nog eens iets te schrijven. Geen blog betekent immers niet dat er niets gebeurd is, integendeel! Het begon al met de maanden april en mei die door de familierepetitie eind april, de superpowerparty begin mei en de reünie midden mei gigantisch druk waren. Vandaar dat we blij waren om vanaf eind mei wat stoom af te blazen met een heleboel ontspannende instuiven. Deze instuiven zijn immers leuke activiteiten die in de plaats van een repetitie komen. Dit jaar was dit vooral voetbal, kubb en karaoke, maar er waren ook heel wat andere activiteiten. Zo hebben we enkele weken geleden nog een filmavond gehouden met de kaskraker ‘Frozen’. Ondanks het slechte weer buiten, was de sfeer binnen supergoed en konden we ons megagezellig installeren dankzij de vele kussens in ons kotje, de drankjes uit onze frigo en de voorraad kroepoek uit onze kast. Na deze filmavond vond dan onze belangrijkste activiteit van het jaar plaats: de startdag. Hierop werden alle activiteiten geëvalueerd en alle taken verdeeld voor het komende werkjaar met het binnen Idoena zeer gekende bolletjesblad. Na de vergadering was het dan tijd voor wat ontspanning. Niels en ikzelf hadden immers leuke Oosterse spelletjes voorbereid, waarbij Ninja het meest populair was. ‘s Avonds werd de dag dan afgesloten met een bezoekje aan een Chinees restaurant. Ideaal dus om het werkjaar op een positieve manier te starten :)


(Jeroen Deforche)
Idoena-reünie: van de jaren 70 tot vandaag
Een zaal, wat broodjes en drank, en een 50-tal Idoenaleden: meer is niet nodig om er een sfeervolle avond van te maken. Toch wel bijzonder om de verschillende lichtingen verzameld te zien. De huidige generatie zat naast de zangers van het eerste uur (jawel, van midden de jaren ‘70). Aan alle tafels werd gelachen, herinneringen werden opgehaald, hier en daar zorgde een gezelschapsspel voor wat extra leven. Ik zag er mensen terug die ik al 30 jaar niet meer gezien had. Het leek gisteren dat we op vrijdagavond repeteerden en na het harde ‘werk’ nog een glas dronken, in een deuk lagen met absurde humor en frietjes haalden. En tradities van toen zijn blijven voortbestaan of kregen een nieuwe variant: een eigen bar voor de après-repetitie, koorweekend werd koorvakantie, sommigen bleven het koor meer dan 10 jaar trouw. Zo herkenbaar. De jaren vielen helemaal weg toen we de koormappen in handen kregen. Elke partituur, elk lied is al die tijd zorgvuldig bijgehouden. We vonden er ons repertoire van toen terug en – tot onze eigen verbazing – kenden we veel liederen nog helemaal uit het hoofd. We genoten ervan nog eens voluit te kunnen zingen, samen met Idoenezen van alle leeftijden. Een fijn initiatief, deze reünie, en één ding staat vast: de afwezigen hadden ongelijk. Maar niet getreurd want er werden al plannen gesmeed voor een vervolg (met Duvel). Ik zie er alvast naar uit.


Noor Seghers (Idoenalid 1977-1985)
Familierepetitie
Op 2 mei 2014 werden vrienden en familie van Idoenaleden uitgenodigd om deel te nemen aan de repetitie voor de zaterdagmis. Alledaagse vriendschaps- of familiale relaties werden uit elkaar gehaald om nieuwe groepen te vormen volgens stemhoogte – alten en bassen en tenoren en sopranen. De onwennigheid werd spoedig weggeveegd door de uitstekende dirigente middels wat toonoefeningen en stembandwarmertjes. Met eenvoudige en duidelijk uitgelegde stappen gingen we van een eenvoudige toon ‘oooooooo’ naar ‘tpdtpdtpd’ en luider en stiller en hoger en lager. Geen punt! In geen tijd waren alle stemmen gerustgesteld van hun kunnen en kon het echte zingen worden aangevat.
Muzikale begeleiding (drum, gitaar en dwarsfluit) en de toegewijde toonvaste Idoenagebuur verzekerden je van de melodie. Na het eerste refrein durfde je zachtjes in te pikken en spoedig zong je dapper mee. Je genoot van de uitvallen die de sopranen verrassend over de melodie deden spatten of de bassen die een warme basis aan het lied gaven.
Blij met de aanvragen om liederen te herhalen, want ‘we hebben toch nog 4 minuten’ en iedereen kon nu uit volle overtuiging meezingen.

Wat een heerlijke groep jonge mensen is dit: ook tijdens de afsluitende hapjes en drankjes ronde werd iedereen opgenomen alsof je er al jaren bijhoorde. Het idee van een jaarlijkse reünie zal zeker aanslaan – oudleden denken zeker met heimwee terug aan hun Idoenatijd!

Ondertussen galmt “Awesome God” in de keuken tijdens het stofzuigen.

Hartelijk dank voor een heerlijke avond!
Vanwege buurvrouw Heidi Verstraete, uitgenodigd door Celine Depoorter.
Gezelschapsspelletjesrace
De viering van april ging over iets waar sommige mensen 's morgens heel waarschijnlijk moeite mee hebben, namelijk 'wakker worden'.

Na deze mis, die verzorgd en bezongen werd door een mooie groep Idoenezen, stond ons een nieuwe activiteit te wachten. We begaven ons naar Wilbert, waar we ons eerst aan een lekkere maaltijd te goed deden. De boterhammetjes met kaas en hesp waren even lekker als altijd. Sommigen aten dan weer liever een speculoosje. Of was het nu speculaasje?

Na een aantal tassen koffie en een opruim die vlot verliep kon de activiteit beginnen. Iedereen was heel nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond. Niemand wist echter waarover de activiteit kon gaan.

Uiteindelijk werd het een gezelschapsspelletjesavond. Er stonden zes tafels met telkens één gezelschapsspel. Je kon met een bepaald groepje een gezelschapsspel spelen en afhankelijk van of je won of verloor, kreeg je punten toegekend. Zo kon je ieder moment iemand UNO horen roepen of zag je iemand bonen planten. Aan een andere tafel werd er dan weer heel tactisch manillen gespeeld of zag je iemand naast de totem grijpen. Discussies over cirkels met hoeken of over welke troef we nu weer hadden gekozen laaiden hoog op.

Uiteindelijk na een heel spannende puntentelling kwam Michiel als winnaar uit de bus. De trofee was een grote zak Haribosnoepjes. Die besloot hij met iedereen te delen. Zo gingen we elk dan toch met een deeltje winst naar huis.


(Lieselot Beheyt)
Swing that song
In de afgelopen eucharistieviering leerden we dat we ons geen zorgen moeten maken. “Hakuna Matata”, zouden Timon en Pumba uit De Leeuwenkoning zeggen. De vormelingen genoten zichtbaar van de viering en hadden heel wat antwoorden klaar bij de homilie. Zoals elke maand kwamen de Idoenezen nadien samen voor een activiteit in het Parochiaal Ontmoetingscentrum. Na genoten te hebben van een heerlijk avondmaal (stutjes met choco, kaas en hesp) verdeelden verantwoordelijken Sarah en Liza de aanwezigen in groepjes voor de activiteit ‘Swing that song’. Dankzij een goede groepsverdeling, werden er teams gevormd van zowel oudere Idoenezen (ik spreek voor mezelf) als wieteco’s. Eerst kozen alle groepjes een teamnaam, die ze later nog zouden kunnen gebruiken. Zoals de titel ‘Swing that song’ al deed vermoeden, konden de Idoenezen zich verwachten aan heel wat muzikale activiteiten. Zoals in het Vier-programma ‘Scheire en de schepping’ kregen de winnaars kroonkurken cadeau bij het zegevieren van een ronde. Er was voor elk wat wils. We kwamen onder andere te weten wie er het best kan zingen met een koptelefoon aan. Ook zagen we iedereen meebrullen met een hardrockplaat. Voor imitators van Michael Jackson kon de avond ook niet stuk. Ten slotte mocht elk groepje een lied maken op de melodie van een schlager aan de hand van hun gekozen groepsnaam. Uiteindelijk kondigden Sarah en Liza na heel wat kroonkurkgetel aan dat het groepje van Liesbet, Linde, Leonie en ikzelf de overwinning hadden binnengehaald. Uiteraard was het vooral de bedoeling dat iedereen zich amuseerde en dat was bij deze leuke activiteit zeker het geval!


(Jonas Dumarey)
CONTACT

Idoena is een enthousiast jongerenkoor in de omgeving van Brugge en brengt u een aanstekelijke mix van klassieke en moderne koormuziek. Laat u meevoeren door onze passie en plezier!

info@idoena.be

snowflakes -->